Slaapproblemen

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. De meeste mensen slapen tussen de zes en tien uur per nacht. Bijna iedereen heeft wel eens moeite met inslapen of wordt tussendoor of ’s morgens te vroeg wakker. Medisch gezien spreek je van een slaapprobleem als iemand gedurende langere tijd slecht slaapt en zich overdag moe, prikkelbaar of slaperig voelt. Er zijn verschillende oorzaken van slaapproblemen. Duidelijke oorzaken zoals lawaai en lichamelijke klachten zoals pijn, benauwdheid of jeuk kunnen deze problemen veroorzaken. Daarnaast heeft je eigen levensstijl grote invloed op jouw nachtrust. Onder andere koffie en sigaretten activeren de geest en belemmeren dus het inslapen. Een andere oorzaak van slechte nachtrust kunnen activiteiten later op de avond zijn. Bijvoorbeeld sporten of vergaderen, doen de nachtrust niet ten goede.

Een evenwichtig slaap-waak ritme verbetert de kwaliteit van de slaap. Als je de ene dag vroeg opstaat en de andere dag lang uitslaapt verstoor je dit ritme en kunnen op den duur slaapproblemen ontstaan.

Slecht slapen rond een emotionele of spannende gebeurtenis is normaal, maar soms blijven slaapproblemen bestaan nadat de spanning verdwenen is.

Leeftijd speelt een rol bij de slaapduur die iemand nodig heeft. Op oudere leeftijd neemt de behoefde aan slaap vaak af.

Soms is de oorzaak van het slechte slapen niet duidelijk. Mensen die weken lang slecht slapen, herinneren zich vaak niet meer waardoor het begon. Het niet goed kunnen inslapen en ’s nachts wakker liggen is natuurlijk erg vervelend. Overigens kan dit niet erg veel kwaad. Dit wordt pas echt een ‘probleem’ op het moment dat slaapproblemen langer duren en ook invloed gaan hebben op je functioneren overdag.

Om beter te slapen kun je verschillende maatregelen nemen. Wij zetten ze voor je op een rijtje:
– Zorg voor een rustige omgeving
– Gebruik eventueel oordopjes
– Beperk het gebruik van koffie, nicotine en alcohol (vooral) laat op de avond
– Blijf overdag wakker en ga iets actiefs doen als je dreigt in slaap te vallen
– Probeer het laatste uur voor het slapen gaan, te ontspannen.
Televisie kijken houdt je bijvoorbeeld actief. Een boek lezen of een warm bad ontspant.

Als het slapen dan toch niet wil lukken, kun je beter opstaan. Ga iets doen dat afleidt en ontspant, in plaats van geïrriteerd in bed te blijven liggen. Vraag de huisarts om advies als je meerdere weken last houdt van slaapproblemen en hier overdag veel last van ondervind. Ook als deze slaapproblemen samengaan met lichamelijke klachten of als je vragen hebt over het gebruik van slaappillen, raadpleeg dan je huisarts. Slaapmiddel worden over het algemeen afgeraden door huisartsen. Deze zijn namelijk erg verslavend en het stoppen met dit medicijn is voor veel mensen erg lastig. De voordelen van slaapmiddelen zijn daarnaast ook erg beperkt. Ze verlengen de slaap weinig en hebben als bijwerking dat je overdag erg suf bent.